Doordacht ontbijt

De keuken
Vega ontbijt
De servieskast

Doordacht ontbijt

Het lijkt iets heel simpels, maak een ontbijt in jouw B&B. Als Limburgse Bourgondiër vind ik goed en lekker eten niet alleen erg belangrijk, maar vooral ook gezellig. En een goede start van een prachtige dag begint bij mij s’morgens op mijn bord en in mijn koffiekop.

                                                                                       Tijd om keuzes te maken…                                                                                      Ik ben begonnen met van alles te proeven, wat vind ik zelf lekker en wat zouden anderen lekker vinden. De dingen die ik niet lust liet ik proeven door gewillige testpersonen uit mijn vriendenkring. ( Ze leven nog..) Na een paar weken vlogen de kazen s’nachts in mijn dromen rond mijn hoofd en wist ik dat het tijd was om de dingen eens anders te gaan bekijken.

Belangrijk

Behalve dat eten lekker moet zijn, zijn er toch een aantal belangrijke zaken die verder gaan dan lekker eten alleen. Ik ga hopelijk heel wat ontbijtjes serveren op jaarbasis en dat heeft een impact op de wereld om mij heen.

Afval

Het eerste waar ik rekening mee wil houden is afval. Overtollige verpakkingen zijn niet meer van deze tijd. ( wegwerp plastieken portie verpakking versus een normale verpakking bv. denk eens aan koffie cups… )Dus de koffie wordt hier ouderwets gezellig en zalig geurend met een filterhouder gezet. Afval houd ik zo beperkt mogelijk en wordt zeer strikt gescheiden.

Voedselverspilling

Grote buffet-achtige bergen van onnodig uitgestald eten zal je hier niet vinden. Vroeger was dat ooit eens hip, maar nu vind ik het vooral beschamend. Alles wat op tafel staat en niet opgegeten wordt moet wettelijk gezien de vuilbak in.( probeer die berg eens voor je te zien van een jaar…)  Dus liever een lekker eerlijk ontbijt, en als je nog trek hebt, dan vraag je gewoon wat meer.

Wat ligt er op mijn bord ?

Het zijn geen onbelangrijke vragen : Wat ligt er op mijn bord ? Hoe word het gemaakt en wat zit erin ? Een lekker eerlijk ontbijt is goed voor je, daar wordt je vrolijk van, en met een eerlijk ontbijt blijft de wereld om je heen ook wat vrolijker. ( scharrel ei van eigen blije kippen versus legkippen ei , margarine vol bewaarmiddelen versus echte pure boter) Op je bord parkeer dus ik alles wat zo biologisch en puur als mogelijk is.                       

En dan nog

Waar komt het eten vandaan? Wie help ik door er mijn boodschappen te halen? ( grote supermarkt waar het geld in de zakken van de aandeelhouders verdwijnt versus de kleine lokale winkel waar de eigenaar zelf achter de kassa staat. Maar ook hoe ver moet ik rijden voor de boodschappen) Dit is toch wel een hele moeilijke…. En soms is een keuze maken echt een uitdaging. Rij ik 20 kilometer naar de boer die yoghurt verkoopt, haal ik het bij de supermarkt waar het wel gemakkelijk is maar waar alle winst in een groot gat verdwijnt, of bij de lieve dame van de Spar om de hoek, die heel hard moet werken om het hoofd boven water te houden.

Wie zoekt die vindt

Voor mij is en blijft een eerlijk lekker ontbijt serveren toch een balans oefening. Een evenwicht zoeken tussen biologisch, lokaal, betaalbaar, eerlijk en lekker. Als je 20 euro voor een ontbijt moet neertellen is de zin in eten ook snel weg. Dus hier en daar ontkom ik er jammer genoeg niet aan om mijn ideeën een klein beetje bij te stellen. Maar zoekend ben ik altijd en proevend ook, vandaar mijn extra kilo’s…. En op jouw bord vind je hier s’Ochtends een lekker eerlijk doordacht ontbijt.