Afval.

 

Afval is niets anders dan troep die je zelf in huis haalt.

 

In mijn privé leven ben ik al jaren bezig met bewust keuzes maken op afval gebied. We hebben maar een planeet en ik wil die graag mooi en leefbaar houden. In onze overconsumptie maatschappij is dit vaak niet gemakkelijk, zelfs een komkommer zit al in plastic verpakt. Soms lijkt het wel alsof je niets meer kunt kopen zonder folie, een plastic bakje of een plastic zakje... Toen ik mijn plannen voor het slaaphuisje begon te smeden wist ik direct dat ik deze zo afval-arm als mogelijk wilde maken. Probeer het maar eens voor je te zien, een slaaphuisje met twee slaapkamers, een jaar lang portie verpakkingen van boter, confituur en choco... Honderden koffie cups... half gebruikte mini zeepjes en kleine verpakkingen van douche en bad producten.... Hoeveel plastieken yoghurt potjes zouden het zijn? Wat een nachtmerrie....

Gelukkig zijn al deze onnodige vervuilers met een beetje creatief denkwerk en een beetje moeite buiten de deur te houden en gelukkig zijn er steeds meer kleine winkeliers die veel producten onverpakt verkopen. 

Hier is hoe ik het doe:

In mijn privé en in het slaaphuisje hanteer ik de volgende regels:

* Wat onnodig en overdreven verpakt is, komt er niet in.

( Komkommers in plastiek...... serieus ???)

Als een winkel geen onverpakte alternatieven aanbied voor dingen die echt niet verpakt hoeven te zijn, dan haal ik het ergens anders.

*Als iets verpakt moet zijn, bestaan er dan alternatieve verpakkingen?

( Als ik 10 appels wil kopen dan neem ik een wasbaar fruit of groente-net mee, dat is altijd beter dan zo een stomme plastiek zak)

Eigen verpakkingen meenemen kan vaak op meer plaatsen dan je denkt, je hoeft het vaak alleen maar te vragen.

* Wees geen eikel, recycle!

Als er dan toch een verpakking op het product zit, kijk dan of je het kunt recycleren en doe dat dan ook.

( Soep in een zak: restafval.... Soep in blik of glas: recyclebaar!) 

 

Hoe merk je dat het slaaphuisje zo afval-arm mogelijk is?

Ontbijt-eten:

Geen eenpersoons portie verpakkingen, geen koffie cups.

Wel afwasbare potjes en bokalen met een portie erin, koffie volgens ouderwetse principes.

Drank:

Geen plastieken flessen.

Wel glazen flessen of blikjes.

Badkamer:

Geen mini zeepjes of mini douche en bad producten.

Wel hervulbare flessen.

Afval verwerking:

In de bijkeuken kun je sorteren en ik leg graag uit hoe dit moet.

Voor etensresten hebben we een eigen compostbak.

Samen zorgen voor minder afval:

Met al mijn goede bedoelingen kan ik de afval die mijn slaaphuisje genereert niet alleen beheersen, daar heb ik jullie hulp ook bij nodig! Hier is hoe jullie kunnen helpen:

* Ga je boodschappen doen tijdens je verblijf, kom dan gerust wat linnen tassen en groente en fruit netjes bij mij lenen, ik heb er genoeg en de meeste zijn zelf gemaakt !

* Probeer mee te denken over wat je in huis haalt.

* Recycleer de afval op de juiste plek en op de juiste manier.

* Vraag erop los! Heb je een potje nodig om iets in te bewaren? Weet je niet wat waar gerecycleerd moet worden? Wil je tips om thuis ook anders met afval om te gaan? Vraag mij gerust de oren van mijn hoofd af.

Nog een klein dingetje:

Helaas ben ik wettelijk verplicht om op de slaapkamers, de badkamer en in de toilet een afvalbak te voorzien. Maar dat wil niet zeggen dat deze gebruikt MOETEN worden. Als het mogelijk is, probeer je afval dan direct in de bijkeuken te sorteren. Voor sommige dingen zoals bepaalde hygiënische zaken is dat niet altijd evident. De afvalbakjes op de badkamer en het toilet worden bij het restafval gestopt, de bakjes op de slaapkamers sorteer ik. Dus als je een leeg wc rolletje te pakken hebt, zet die dan gewoon even aan de kant, ik vind die wel... En als je op je slaapkamer iets wil weggooien dat het daglicht niet verdragen kan, gooi het dan in het vuilbakje op de badkamer.